30 Nisan 2017 Pazar

Hayat Bazen Neden Sıkıcı Gelir !-I


Hayat, bazen katlanılmayacak hale gelir, öyle ki yaşadığımız hayattan sıkılırız. Bilim “Her an her şey değişir, her şey geçicidir” dese de bu gerçeği unuturuz. Her şey aynı gibi gelir. Değişimin fark edilememesinin tek bir sebebi vardır.

O da; Zihinden geçen düşünceler. Aslında geçmişte yaşamış bilge kişiler bu durumu fark etmişler ve düşünceler ile onların yarattığı bakış açısı aynı kaldığı sürece değişimin mümkün olamayacağını söylemişlerdir.  Fiziksel dünyada var olan her şey önce zihinde var olur. Bu yüzden de zihin yapımızı, düşüncelerimizi değiştirmeden değişim söz konusu olmayacaktır. Örneğin; “Anlayışlı ve hoşgörülü olmak istiyorum” şeklinde bir arzunuz olsun. Bu arzunuz düşüncelerde kaldığı sürece gerçekleşmeyecektir. Ancak, anlayışlı ve hoşgörülü olmanın yaşantınıza neler getirebileceğini hayal edip sonrasında  bu hayalleri hayata geçirdiğinizde anlayışlı ve hoş görüşü bir insan haline gelebileceksiniz. Düşünceler deneyimlere yansımayınca değişim de olmayacaktır

Aynı şekilde “böyle şeyler hep beni buluyor” şeklinde düşündüğünüz sürece yani bakış açınızı değiştirmediğiniz sürece  “Böyle şeyler” sizi bulmaya devam edecektir. “Ben bildiğim, gördüğümden şaşmam” sloganına takılı kaldıysanız, düşüncelerinizde hep haklı olmayı seçtiğiniz için diğerleriyle çatışmaya devam edeceksiniz. Ve böylece hayat gittikçe sıkıcı hale gelecektir.  Tutunduğunuz her şey bağımlılıklar olarak sizinle olmaya devam eder. Bağımlılıklar mutluluk ve huzur vermekten çok yoldan çıkartıp hayatınızı daha sıkıcı yaparlar. Budist bakış açısına göre bağımlılığın tanımı, bir nesnenin sahip olduğu güzel özellikleri abartarak nesneyi mutluluk kaynağı olarak görmektir.

İyisi mi, siz siz olun, zihninizden geçen düşüncelere pek kulak asmayın. Düşünce yapınızı değiştirmedikçe hayattan sıkılmaya devam edeceğinizi de hiç unutmayın. Bir sonraki yazımda düşüncelere kulak astığınızda neler olabileceği konusundaki görüşlerimi paylaşacağım.
Her Daim Sevgi ve Işıkla

www.nefestr.com

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder