21 Mart 2016 Pazartesi

Hangi Tarafı seçeceğiz?



Wikipedi,  şüphe veya kuşkuyu bir insanın, bir olay karşısında duyduğu emin olamama duygusu olarak tanımlamakta ve şüphenin suyunu çıkaranların da ileride   "Paranoyak"  ya da  "Kuşkucu"  olabileceklerini yazmaktadır. Bu özet  tanım, şüphenin iki farklı hali olduğunu göstermektedir. Bunlardan birisi olumlu diğeri ise olumsuzdur...

Şüphenin olumlu halinde, zihin, araştırma, geliştirme yapması konusunda insanı zorlar. Bu sayede sabır, netleşme, anlayış, hoşgörü gibi kişisel değerler daha da güçlenir. Olumlu şüphe sayesinde kişi daha uyanık olur ve daha akılcı ve ahlaklı davranışlara yönelir. Özetle, minicik bir şüphe, kötüyü iyiden, barışı savaştan ayırmamıza yardımcı olur.

Şüphenin negatif halinde ise, wikipedi’da yazıldığı gibi paranoyaklık söz konusu olur. Paranoya, zihinsel bir rahatsızlıktır. Zihinsel rahatsızlıkları olan insanların en çok yaptıkları şey başkalarına zarar vermektir. Örneğin aynı toprağı paylaşan insanların“ hakkını aramak” adına birbirleri arasında savaş çıkartmaları şüphenin negatif halini deneyimlemekten kaynaklanır.

Önemli olan, olumlu ve olumsuz şüphenin nelere yol açabileceğini analiz ederek orta yolu bulmaktır. Bu yüzden de atılan her adımın hem kendisi hem de diğerleriyle bağlantısı olduğu gerçeği göz ardı edilmemelidir. İsterseniz bu durumu su ve taş metaforuyla analiz edelim.

Bildiğiniz gibi denize bir taş attığınızda, attığınız taş, hem denizin dibinde yeni yerine yerleşir, hem de denizin yüzeyinde kendiliğinden yayılan halkaların oluşmasına sebep olur. Tıpkı bu taş metaforunda olduğu gibi attığımız her adımda farkında olmadan birilerini etkileriz. Bu yüzden de “beni inciten kişiler arasında bugün hangisini alt etsem acaba?” ya da  Benim diğerleriyle de işim yok, herkes kendisinden sorumlu” demek yerine önce atılan her adımın dalga etkisi yaratabileceği dikkate alınarak hareket edilmelidir.


Kısaca hem kendimizin hem de diğerlerinin kendilerini geliştirmeleri için yeterli nedeni verecek kadar şüpheci olmalı fakat şüphenin suyu çıkartılmamalıdır. Analiz yaparak, farkındalık geliştirerek yani bilim adamı tavrında hareket ettiğimizde çok güzel hareketler yapabiliriz. Güzel hareketler herkese iyi gelir. Taraf seçmeye de gerek kalmaz.


Her Daim sevgi ve ışıkla
www.Nefestr.com

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder