26 Ekim 2022 Çarşamba

Bu Da Geçecek

Eşi görülmemiş bir stres, yaygın endişe ve belirsizlik döneminden geçiyoruz. Bu durum daha da devam edecek gibi görünüyor.  Krizin tam ortasındayken bu halin kalıcı olduğuna dair bir duygunun ortaya çıkması son derece doğal. Fakat ‘’ Bu durum da geçecek’’ . 

 

Az çok çoğumuz her şeyin geçici olduğunu bilsek de sakin kalamıyoruz. Aslında korku, endişe ve kaygı doğal duygular. Fakat zihin olanları olduğundan daha fazla abarttığı için korku, endişe ve kaygının bizi ele geçirmesine izin veriyoruz. Bu durumu engellemek için korku ve endişeye kapılmamak, sakin kalabilmek çok önemli. Stres, endişe ve kaygı olduğunda sakinleştirmek için en iyi yöntemlerden biri nefes almaktır.

 

Bilim, güçlü duygularımızı düzenlemenin en iyi yollarından birinin onlara farkındalık getirmek olduğunu söylüyor. Duygularımıza nefes alıp verirken farkındalıkla baktığımızda aklımızın üzerindeki güçlerini zayıflatmış oluyoruzMesela şu an bedeninizi, zihninizi kontrol ederek ‘’ şu an nasılım’’ diye sorabilirsiniz. Ne kadar endişeli hissediyorum?”"Hissettiğim kaygı bedenimin neresinde? Nefes alıp verirken bu soruları sormak duyguların bedeniniz ve zihniniz üzerinde yaptığı baskıyı kesintiye uğratacaktır ve böylece korku ve endişe zihnimizde yer kaplamaya başlayacaktır. 

 

Aslında hissettiğimiz korku ve endişeler diğer tüm insanlarda da var olan insani duygulardır. Korku ve endişe hissettiğinizde bizden daha az şanslı olanlar için endişe duymayı pratik yaparsak doğamızda var olan merhamet duygusunu da aktive etmiş oluruz. Örneğin nefesinize odaklanarak, öncelikle virüsten hayatını kaybedenleri hatırlayarak onların mutlu olmalarını dileyebiliriz. Nefes alırken kayıp yaşayanların acı ve ıstırabını aldığımızı nefes verirken de onlara ışık göndererek acılarının tamamen kaybolduğunu kendilerini mutlu ve huzurlu hissettiklerini hayal edebiliriz. Sonra benzer durumda olan arkadaş ve ailedeki kişileri hatırlayarak aynı şekilde nefes alırken onların acılarını aldığımızı nefes verirken de acılarının yerine mutluluk ve huzurun dolduğunu hayal edebiliriz. Bu şekilde yapacağınız nefes egzersizi enerjinizi pozitif yönde etkileyeceğinden diğer insanlarla irtibat haline geçtiğinizde onlar da bu pozitif enerji hissederek kendilerini sizin yanınıza daha rahat hissedecekler. Hem siz hem de diğerleri bu yaklaşımdan fayda görmüş olacaktır. Bu da merhametin görünmez gücüdür.

 

Tabii ki bu uygulama dışında fiziksel olarak çevrenizdeki insanlara yardım edebilirsiniz. Diğer insanlara yardım etmek herkese iyi gelmez mi? Hem işe yaradığınızı hissedersiniz hem de yardım alan kişiyi rahatlatmış olursunuz. 

 

İnşallah her birimiz kriz dönemi biter ve mutlu ve sağlıklı bir şekilde yaşantımızı sürdürmeye devam ederiz.

 

Her Daim Sevgi ve Işıkla 

 

Sibel Kavunoğlu

 

Kaynak: Thupten Jinpa Remembering Compassion in Uncertain Times

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder