18 Kasım 2012 Pazar

Akıl ve Hayal Kardeşliği

Akıl, gözle görmek, elle tutmak, kulakları ile de duymak ister. Hayalin ise üstün güçleri vardır. Aklın göremediğini görebilir, olmayanı var eder. Birisinde olan diğerinde yoktur. Zaten olsaydı akıl, akıl hayal de hayal, olmazdı. Akıl ve hayali birbirini seven iki kardeş gibi düşünebiliriz. Akıl ve hayal kardeşliği arasında sevgi bağı ne kadar kuvvetli olursa siz de kendinizi o kadar daha tam ve bütün hissedersiniz. Bu nedenle ikisi arasındaki paslaşmanın yönetilmesi çok önemlidir.

Hayal aşırıya kaçtığında akıl yere sağlam basması gerektiğini hatırlatmalı, akıl umutsuzluğu kapıldığında ise hayal eksik parçayı büyülü bir şekilde görünür hale getirerek aklın kendini güvende hissetmesini sağlamalıdır. Biri diğerine patronluk taslamamalıdır. Arzularım neden gerçekleşmiyor diyorsanız sizdeki “Akıl ve Hayal” kardeşliğini gözden geçirmeniz iyi bir başlangıç olabilir.
Bildiğiniz gibi akıl, hedefinizi gerçekleştirebilmeniz için mevcut verileri kullanarak ihtiyaç listesini şekillendirir. Hayal ise hedefi tamamlanmış gibi göstererek aklın listeyi doğru hazırlamasına yardımcı olur. Hedefe ne kadar uzaklıkta olduğumuzu söyleyecek olan kardeş “akıl”dır. Hedefe doğru ilerlerken umudumuzu kaybettiğimizde eksik parçayı mükemmelce görünür hale getiren ve endişenin sona ermesine sebep olan kardeş ise “hayal”dir. Akıl ve hayalin arasındaki paslaşma bu şekilde dengeli olduğu sürece yaşam da kolaylaşacaktır.
Bazen bu paslaşma da teknik sorunlar olabilir. Örneğin; Bazen akıl eksik olan parçaya fazlaca odaklanır. Hayal ise kardeşinin bu görüşünü canı gönülden destekleyerek eksik parçanın tamamlanmaması durumunda nelerin olabileceğini göstermeye başlarsa tehlike çanları çalmaya başlamış demektir. Bu gibi anlar yaşamda yolumuzu kaybettiğimiz anlardır. İşte bu yüzden akıl ve hayalin aralarındaki paslaşmayı yönetecek aklı başında bir ebeveyne gereksinim vardır. Bu ebeveyn hem çok sevgi dolu ve anlayışlı hem de sözünü dinletebilecek güçte olmalıdır. Bu ebeveyn kim mi olabilir?

Tabii ki “Siz”.
Modern bir ebeveyn olarak hayal ve aklı seçimlerinde özgür bırakmak güzel bir fikir olabilir. Ama sırası geldiğinde bilgeliğinizi konuşturarak onları aydınlattığınızda şimdikinden daha fazla ışık saçacaklarından emin olabilirsiniz.

Sevgiler
Sibel.kavunoglu@gmail.com
www.yourwishisyourreality.com

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder