4 Temmuz 2021 Pazar

Hepimiz Aynı Gemideyiz

İyi insan olmanın ne anlama geldiğini çok iyi biliyoruz. Her geçen gün artan kötülükler bu öğrenmeyi daha da kolaylaştırdı. İyi insan olmakla ilgili zorlandığımız tek şey var; o da bildiklerimizi hayata geçirebilmek. İsterseniz önce iyiliğin gözünden, iyilik tanımına bakalım;

 

İyilik, kişiden kişiye değişmez. Cinsiyete bağlı olarak değişmez. Kriterlerini, insanların sahip olduğu mal ve mülke göre değiştirmez. İyilik, insan olmayan diğer canlılar için de geçerlidir. Özetle iyilik herkes tarafından sevilen, sayılan bir şeydir. Bu yüzden de hayatında iyilik yapmamış bir canlıya rastlayamazsınız.

 

İyi insan olmayı istemek, bencilce bir istek gibi görünse de böyle bir isteğe sahip olmak iyi bir insan olduğunuzun bir göstergesidir. Ancak iyi olmayı, iyi davranmayı, iyi konuşmayı çok fazla istesek de önümüze engeller çıkar. Bazen başkaları tarafından bilinme, anlaşılma, tanınma ve görülme isteği o kadar güçlenir ki, iyilik yapmaya, iyi olmaya, iyi konuşmaya zaman ayıramayacak hale geliriz.  Diğerlerinin övüldüğünü gördüğümüzde biz de övülmek isteriz. Diğerleri kazandığında biz de kazanmak isteriz. Diğerlerini mutlu olduğunda, biz de mutlu olmak isteriz. 

 

Dünya nüfusunun 7,7 milyar civarında olduğunu düşünürsek herkesten daha iyi, daha güzel, daha başarılı olanlar listesinin en başında kalabilmek imkânsızdır. Çünkü listenin başında olma kriterleri sürekli değişir. Gerçek şu ki, kriterlerin değişken olması, insanların daha çok fayda görmesi içindir. Böyle bir gerçeğin keyfini çıkarmak yerine sürekli listenin başında olma yolunda ilerleriz. Bu yolda bazılarımızın kafayı yediği de görülür. 

 

Belki de şu an, iyi şeyler yapsam da diğerleri bunu görmüyor, takdir etmiyorlar. Bu da ben de son derece huzursuzluk yaratıyor, diyebilirsiniz. Size tamamen katılıyorum. İyi şeyler yaptığımda fark edilmediğinde ben de rahatsız olurum. Hatta bazen ‘’o kadar uğraşıya rağmen hiçbir etkim olmuyor’’ diye düşünürüm. Bu da beni umutsuzluğa iter. Bu tür zamanlarda kendime iyi insan olma niyetimin hem kendime hem de diğerlerine sağlayacağı faydayı hatırlatırım. İşte o zaman umutlanırım. Ve elimden gelenin en iyisini yapmaya çalışırım. 

 

Aslında, hepimiz aynı gemideyiz. Hepimiz iyi insan olmanın anlamını çok iyi biliyor. Sadece uygulamaya geçirmekte zorlanıyoruz. İyi insan olma konusunda ısrarcıysanız, Dalailama’nın aşağıdaki sözü size ışık tutabilir. 

 

Her sabah uyandığında kendine şunları söylemeyi unutma:
Bugün de uyandığım için şanslıyım, kıymetli bir hayatım var ve bunu boşa harcamayacağım, tüm enerjimi kendimi geliştirmek, kalbimle başkalarına da ulaşmak, herkesin iyiliğini sağlayacak şekilde aydınlanmak için kullanacağım. Başkalarına karşı iyi niyetli olacağım, başkalarına sinirlenmeyeceğim veya onlar hakkında kötü düşünmeyeceğim.
 

Her Daim Sevgi ve Işıkla 

Sibel KAVUNOĞLU

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder