29 Ekim 2013 Salı

Olumlama Cümlesi Yaratma Ritüeli


Geçenlerde bir soru geldi. “ İlişkilerde sorunlarım oluyor, nasıl bir olumlama cümlesi kullanmalıyım? “

Ben olumlama cümlelerinin sorunu yaşayan kişi tarafından bulunması taraftarıyım.  Çünkü yaşanılan sorunların etkisi ancak bunları yaşayan kişi tarafından bilinebilir.  İşte bu biliş hali de kişiyi en doğru olumlamaya götürecektir.  

Kendinize olumlama cümlesi edinmek istiyorsanız öncelikle, yaşadığınız sorunu, ilk defa yaşamadığınızı kabul etmelisiniz. Çünkü evren zekice düzenlemeler yaparak sorunların birbiri ile olan bağlantılarını gizler. Açık bir zihne sahipseniz bağlantıları fark etmek daha kolay olur. Açık zihin, doğru bildiğinizin dışında başka doğruların da olabileceğini bilerek yaşamaktır.  Açık zihne sahip olmak için bol tecrübe ve eğitim gerektirir. Ama yine de ufak tefek bir şeyler yapılabilir. Örneğin yaşanılan sorunun kaynağının neler olabileceğini tespit edebilirsiniz. Çünkü şu an yaşananlar, geçmişte ekilen tohumların sonucudur. Sonuçtan geriye giderek kaynağın arasındaki bağlantıyı tespit ettiğinizde, olumlama cümlesi de kolayca belirlenecektir.  Örneğin, ilişkide sorunları olan bir kişi, ilişkideyken arzuladığı ilgi ve alakayı göremediğine inanıyor ise kendisi için Bir ilişkiye hazırım, güzel bir ilişkim var.”  şeklinde bir olumlama cümlesi belirleyebilir.  Ya da önce, göremediği  ilgi ve alakanın arkasında yatan düşünce tespit edilebilir. Sonrasında da bu düşünceye zıt anlamlı bir olumlu bir cümle ya da cümle grubu oluşturulabilir. Örneğin, “ ilgi ve alaka göstermiyor” un arkasında “Beni hiç dinlemiyor, zaten hep onun dedikleri oluyor”  düşüncesi var ise “Söylediklerim dikkate alınır, Çevremden hep saygı görürüm”  şeklinde bir olumlama cümlesi belirlenebilir. Buna inanmak için de başkaları tarafından dinlendiğinizi düşündüğünüz anlarınızı listeleyin ki başkaları tarafından dinlendiğiniz anlarında olduğu görünür hale gelsin. Aranızda, “Bütün bunları yaptım. Yine de olmuyor? “ Diyenler var ise;

Sohbet konularınızdan “İlişkide sorunlarım var” cümlesini bir an evvel çıkartın. Hatta mümkünse bu cümlenin kapsama alanından çıkın. Bir şeyi ne kadar çok söylerseniz, ona inanma olasılığınız da o kadar artacaktır. İnandığınızda ise bu inancı doğrulayan deneyimlere doğru çekilirsiniz. “Ne yapabilirim, ağzımdan kaçıyor “ diyenleriniz var ise o zaman düşündüğünüzün aksine  “ilişkide sorumlarım var” cümlesini kullanmayı çok seviyorsunuz demektir. Yani bu cümle size hizmet ediyordur.  Zaten hizmet etmese yaşamınızda olmazdı. Bunun için de “ ilişkide sorunlarım var” cümlesini her sarf ettiğinizde, bu cümlenin arkasındaki motivasyonu bulmaya odaklanın. Motivasyonun içeriği sizin yeni olumlama cümlenizin kaynağını oluşturacaktır. Örneğin, arkadaşınızla konuşacak bir şey bulamadınız ve “ ilişkide sorumlarım var” konusunu açtınız. İstemediğiniz bir şey ama yine de bahsediyorsanız, o zaman bu konuyu sohbet konusu olarak açmanızın sebebini yani buradaki motivasyonu bulun. Belki de bu konu dostlarınızla birlikteyken prim yapmanızı sağlıyor ya da bu aralar sıkı bir projenin sorumluluğunu aldınız, yeni ilişkiye girmek istemiyorsunuz ve de “ ilişkide sorunlarım var” mazeretini kullanıyorsunuz.  Tüm bunlar tek bir şeyi gösterir. O da henüz ilişkiye girmeye hazır olmadığınızı. Bu durumda olumlama cümleniz ne olabilir?

“ İlişkiye hazırım,  beni mutlu eden bir ilişkim var”

Her Daim Sevgi ve Işıkla


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder