2 Aralık 2012 Pazar

Neden Meditasyon Yapmalısınız!




Uzun soluklu nefes çalışmalarımın son gününde katılımcılara daha önce meditasyon yapıp yapmadıklarını sorarım. Aldığım yanıtlar genellikle şöyle olur; “Evet, bir aralar yapmıştım” ya da “hep başlamak istedim”.

Sonra, meditasyonu denemiş olanlara meditasyona zaman ayırdıkları dönemde yaşamlarında, nelerin değiştiğini sorarım. Çoğunlukla odaklanmada güçlenme, netlik, sakinlik, kolay karar verme, uyku kalitesinde gelişme, huzurda olma hali şeklinde yanıtlar alırım. Son olarak da bu kadar güzel faydası olmasına rağmen meditasyona neden zaman ayıramadıklarını sorarım. Maalesef her zaman bu soruma tutarlı bir yanıt alamam.
Ne kadar çok arzulasak da sürekli olarak meditasyon yapılamamasının sebebi bence şudur; Dışarıyı izleme ve takip etme içgüdüsü o kadar güçlüdür ki içimize dönmeyi, ruhumuzu anlamayı, sakin kalmayı tercih etmekte zorlanırız. İçimize dönmek yerine dışarıya dönmeyi tercih ettiğimiz sürece karmaşa, öfke v.b. gibi şeylerin dozajı artar. Bu durum “karmaşa ve öfkenin bir şekilde bize hizmet ettiğini” göstermektedir. Şimdi diyeceksiniz ki “hadi canım sende olur mu öyle şey” Peki, o zaman şu soruyu size yönelteceğim.

Geçmişte istemediğiniz bir şeyi size kim yaptırabildi?
Yanıtınız "hiç kimse " şeklinde olacak değil mi?

Karmaşa, keder, öfke vb gibi şeylere o kadar çok zaman ayırırız ki, “Başka bir şey” yapmak için zaman kalmaz. Bence nedeni her ne olur ise olsun bize anlayışı ve netliği getirecek, bizi daha da geliştirecek meditasyon denilen şu tekniği bir an evvel yaşamımıza almakta ısrarcı olmalıyız. Hala sizi meditasyon yapmaya ikna edemediysem belki birazdan bahsedeceğim bilimsel araştırmanın (*) sonucu sizi ikna edebilir.

Uzun süren deneyler sonucunda, meditasyonun beynin ön lobunu geliştirdiği tespit edilmiş. Bildiğiniz gibi beynin ön lobu zihinsel süreçlerden sorumludur. Beynin ön lobunun gelişmesiyle planlama, dikkatini verme, organize olma, detayları hatırlama, zaman yönetimi gibi hedef odaklı davranışlara yönelme hali kazanılır. Ayrıca beynin ön lobu beynin diğer parçaları ile bağlantılı olduğundan duygular ve korkular düzene girmekte ve kendini daha iyi anlama hali gerçekleşmektedir. Bu da bize günlük yaşamın verdiği aşırı gerilim, stres, acı ve derin çatışma hissinden arınma ve ruhsal bakımdan güçlenme deneyimi sunmaktadır. Tüm bunların gerçekleşebilmesi için size ihtiyaç vardır. Yani sizin meditasyonu sürekli ve düzenli yapmanız gerekmektedir.
Bir sonraki yazımda meditasyonun nasıl yapılacağından bahsedeceğim
Sevgiler
www.yourwishisyourreality.com



(*) Kaynak: Daniel Siegel- “The Mindful Brain”

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder