22 Ekim 2018 Pazartesi

İyi Bir Kalp Nasıl Yaratılır?


Kadim bilgiler iyi bir kalp yaratmak için kendimizden çok başkalarını düşünmek gerektiğini söylerler. Bu çok basit fakat uygulaması zor bir konudur. Zorluk, bu konuda yapılabileceklerin  “yapmaktan sakındıklarımız”grubunda yer almasından kaynaklanır. Basit olması ise, sebep sonuç yasasına dayanır. Kendimizden çok başkalarını düşündüğümüzde, bu durum onların çok hoşuna gidecek ve doğal olarak bizi daha çok sevmeye başlayacaklar. Etrafımızda bizi seven, hatta gözeten kişiler olduğu sürece de daha huzurlu ve mutlu olacağız.

Tabii, başkalarını düşünme işinin, kalpten yapılması gerekiyor. Bunun için başlangıçta “mış” gibi yaparak başlanabilir. Belli bir süre “Mış” gibi yaptıktan sonra başkaları için bir şeyler yapmanın faydaları kendisini göstereceğinden o noktadan sonra başkaları için bir şey yapmak daha da kolaylaşacaktır. Başlangıç için bazı yapılabilecekler; 

-       İşinize gittiğinizde birlikte çalıştığınız insanlara daha nazik davranabilirsiniz. Hedef odaklı olanlarınız için bunu yapmak gereksiz gibi görünebilir fakat unutulmaması gereken böylesi güçlü bir niyetin zihninizi daha huzurlu yapacağıdır. Hatta kendinize daha saygı duymanızı sağlayabilir. Hedef odaklı olmak zaman içinde insanı yorar, iyi şeyler yapmak ise insana kendisini daha iyi hissettirir.
-      İş yeri sahibiyseniz, bir kişiye iş verirken kibar olunGün içinde karşılaşılan sorunlar pozitif bir tutum içinde olmaktan kaynaklanmaz. Yanlış tutumlar içindeyken sorunlar olur. Keyif almak, rahatlık doğru dutum ve davranışlarda bulunduğumuzda oluşur. Diğerlerinin sorunu olduğunu ve sizin gibi onların da mutlu olmayı dilediklerini unutmayın. 
-       “Kendi mutluluğum için, kendi yemeğim, kendi rahatlığım için işe gidiyorum yerine “başkaları için çalışıyorum” deyin. Başkaları için iyi şeyler yapmak tıpkı sosyal sorumluluk projeleri gibi her insana iyi gelir.
-       Öfkeli bir kişiyi gördüğünüzde şunu düşünün. Bu kişinin hiçbir özgürlüğü yok. Tamamen öfkenin esiri olmuş. Bir tür uyuşturucu etkisinde gibi. Öfke tarafından ele geçirilmiş. Böyle bir düşünce şefkat hissinin yükselmesine sebep olur. Bu da huzurlu bir zihne sahip olmayı sağlayan örneklerden birisidir.

İnsan oğlunun var oluşu bir bitkininkinden farklıdır. Her birimizin uzun bir geçmişi var. Bilincimiz çok uzun zamandır buralarda. Budizm insan bilincinin saf ve temiz olduğunu, deneyimlerin iyi ya da kötü olup olmadığı zihni onu nasıl algıladığı ile bağlantılı olduğunu söyler. Hayatın acımasız olduğunu düşündüğümüzde acımasız bir hayat yaratırız. Hayatımızı nasıl bozduysak, sorunlarımızı çözecek çözümleri de bulabiliriz. Bu yüzden diğerlerini suçlamak son derece yanlıştır. 

Doğduğumuzda, “dışarıda neler oluyor, bu politikacılar neler yapıyor, ekonomik problemler nelerdir?”şeklindeki konularla hiç ilgilenmezdik. Dini ve politik sorunlarla hiç ilgilenmezdik. Ego daha oluşmamıştır. “Büyüdükçe “Ben kimim, Topluluk nedir? Bağlı olduğum gruplar neler? “vb. gibi sorulara yanıt bulmaya çalıştık. Çünkü ego herhangi bir şeyle kendini belirlemek, bir şeylere tutunmak ihtiyacı içindedir. Doğal olanı kabul etmez. Bu yüzden bir türlü tatmin olmaz. Sürekli karışıktır. Örneğin bir elma görürüz, “ne kadar güzel, çok tatlı bir rengi var. Bunu çok sevdim”deriz, sonrasında elmaya saplanırız. Zihin de sağ olsun, var olan fanteziyi elmaya yansıtır. İşte bu da tatminsizlik ve mutsuzlukla sonuçlanır. Budist görüş, analiz etmeye ve zihninden her neyi yansıtıyorsan onun doğru mu, yanlış mı? Ya da algıladığımız şeyin bir tür fantezi olup olmadığını incelemeye inanıyor ki her insanoğlu bunu gerçekleştirecek kabiliyettedir. 

Entelektüel olmak güzeldir. Fikir yürütürsün, bir sürü bilgiye sahip olursun, ancak onların iyi ya da kötü olup olmadıklarını ayırt edebilmeli, extremden uzaklaşmalıyız. Şu an belki karmaşa içinde olabilirsiniz. Fakat bugünden sonra bunu değiştirmek sizin elinizdedir.  Sebepleri yok olduğunda sonuçlar da var olmayacaktır. 


Her Daim Sevgi ve Işıkla 
    Kaynak : lama Yeshe, İsviçre 1983

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder