İyi bir işim, güzel bir evim, bir sürü dostum var. Yine de duygusal, zihinsel ya da fiziksel olarak acı çekiyorum. Neden zihnim bir sürü düşünce ile dolu? Gelecek ile ilgili endişelerim var. Sevdiğim kişilere karşı tepkisel olabiliyorum. TV’de politikacıların konuşmalarına sinirleniyorum. Yolda yürürken karşılaştığım insanların tavırları beni mutsuz ediyor. Güzel birçok anım olmasına rağmen hala bazı bağımlılıklarım var. Ya da endişe, depresyon, acı ve strese dayalı duygusal sorumlarım olabiliyor. Kısaca;
“İNSAN OLMAK HİÇ DE KOLAY DEĞİL!” diyor Ronald D Siegel PsyD (Harvard Tıp’ta bir psikoloji profesörünün 25 sene asistanlığını yapmış, şu an meditasyon üzerine klinik çalışmalarını sürdürmekte ve Meditasyon ve Psikoloji derneğinin başkanı olarak görev yapmaktadır. ) ve “ MUTLULUK MÜMKÜN FAKAT İSTEĞE BAĞLI” diyerek psikolojik destek almadan da kişinin kendi başına birşeyler yapabileceğini savunuyor. Ve bunu başarmak için meditasyonu ( mindfulness= farkındalık) öneriyor.
Birisi tarafından terk edildiğinizde, en sevdiğiniz dostunuzun, eşinizin, kızınız ya da patronunuzla rekabete girdiğinizde meditasyon=mindfulness=farkındalık size çok yardımcı olabilir. Yüzyıllardır insanlık bu sorunları yaşıyor ve acı çekiyor.
Farkındalık geliştirerek bu sorunlar ortaya çıkmadan onları fark edebilirsiniz. Örneğin, sıcak ya da soğuk olduğunda gerçekte neyi protesto ettiğinizi, sevdiğinizi kaybettiğinizde gerçek sorunun ne olduğunu, farkındalık meditasyonu ile gün ve gün keşfetmeye başlayabilirsiniz. Yaşamınızda yarattığınız steresin aslında zihinsel bir alışkanlık olduğu ve bu alışkanlığın daha faydalı alışkanlıklara dönüştürmenin mümkün olduğunu keşfedebilirsiniz.
Doğu’da Hindu, budism ve taoist felsefeler, batıda hiristiyanlık, yahudillik müslümanlığın içinde dahi farkındalık meditasyonu var. Yazarlar, ressamlar, sanatçılar vb.gibi her an farkındalık meditasyonunun içindeler. Çünkü hepsinin bir şeyler yaratmak, geliştirmek için “açık bir zihin” e ihtiyaçları var.
Günlük yaşamınızda farkındalık meditasyonunu adapte ettiğinizde yaşamınızda mutluluk için alan açmış olursunuz.
“FARKINDALIK HER ŞEYDİR” ve de “ MUTLULUK MÜMKÜN FAKAT İSTEĞE BAĞLI” dır.
Her Daim Sevgi ve Işıkla
Kaynak: The mindfulness solution - Ronald D. Siegel, PsyD
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder