23 Eylül 2012 Pazar

Verimli Nefes Alabilmek İçin



Nefes alışı verişimizi sağlayan ana diyafram kasımızın dışında bir de onu destekleyen iki küçük diyafram kası daha vardır. Ancak bu iki küçük kastan pek bahsedilmez. Bunlardan biri pelvik diğeri de vokal diyafram kaslarıdır. Bu iki diyaframın da, nefese dâhil edilmesi ile tam bir nefesten bahsedilebilir.

Vokal diyafram kası boğaz, pelvik diyafram kası ise bedenin pelvik bölümündedir. Üç diyafram kası bedenimizde birbirine paralel olup yatay konumda bedenimizde yerleşmişlerdir. Pelvik diyafram bedenin aşağı konumundaki organların beden içindeki duruşunu destekleyerek işlevlerini kolayca gerçekleştirmelerini sağlar. Vokal diyafram ise sesin çıkmasında rol oynar. Nefes alış verişimiz derinleştiği ölçüde sesimizde derinleşip güzelleşecektir. Bu üç diyafram kası birbirine açılan sirküler kapılar olarak düşünebilir. Bir kapı açıldığında diğer kapılar da hareket etmeye başlar.
Karın kısmı çok sıkı olan kişilerin pelvik diyafram kasının kısa ve büzülmüş bir konumdadır ve bunun sonucu olarak derin nefes alamazlar. Bu da kişinin yaşamına endişeyi davet etmesi anlamına gelir. Ana diyafram kası, aşağıya doğru olan hareketini tamamlayamayınca vokal diyafram tüm görevi üstlenir ki bu da çatal ile çukur kazmaya benzer. Nefes almak verimli olmaktan uzaklaşır, çok yorucu hale gelir. Çünkü nefes tam olarak tamamlanamadığında beden ihtiyacı olan nefesi alabilmek için nefes verişini tamamlamadan hızla bir sonraki nefese yönelir. İşte o zaman imkânsız olan bir gerçekleştirilmeye çalıştırılmaktadır. Doğru olan nefes verişi kısaltıp bir sonraki nefese koşmak yerine ilk nefesi derinleştirmeye odaklanmaktır.

Yanlış yaptığımızı farkında olmadığımız sürece sürekli çabalayan bir nefes alıp verme durumu içinde yaşamımızı sürdürürüz. Bu yüzden bir an evvel şu verimli nefes işine el atmakta fayda var.

Sevgiler

Gerçeğiniz arzu ve isteklerinizdir.

www.yourwishisyourreality.com



(*) Diyafram kasları ile ilgili teknik bilgi için Donna Farhi’nın “ Breathing Book” kitabı kaynak olarak kullanılmıştır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder