5 Eylül 2017 Salı

Özgür İradenizi Çeki Düzen Vermeye Var Mısınız?


 Özgür irade, kişinin eylemlerini arzu, niyet ve amaçlarına göre kontrol altında tutabilme ve belirleme gücü olarak tanımlanmaktadır. Bu tanıma göre hayatınızda her ne olduysa ya da olmaya devam ediyorsa hepsinde de özgür iradenin parmağı var. Yahu, bu nasıl özgür irade, benim lehime çalışması gerekmiyor mu? Neden kendimi endişe ve korku içinde buluyorum, diyorsanız, bence hemen ona sırt çevirmeyin. Hatta ona güvenmeye devam edin. Çünkü hangi durumlar içine soktuysa sizi oradan çıkartacak olan da odur. Nasıl mı? Çok basit bir örnekle anlatayım.

Sürekli alışveriş yaptığınız bakkal amcanın bozuk ürünler sattığını anladığınızda ne yaparsınız? Bir daha oradan alışveriş yapmamaya karar verirsiniz. İşte bakkal amca örneğinde olduğu gibi mutlu olmadığınız eylemlerinizle vedalaştığınızda hiçbir sorun kalmayacaktır. Yok, olmaz ben onları çok seviyorum diyorsunuz, bu sizin bileceğiniz şey. Kimse özgür iradenize karışamaz. Onlarla yaşamaya devam edebilirsiniz. Her şeye rağmen sizi mutsuzluğa iten eylemleriniz hakkında çok güvenilir kaynaktan alınmış bilgilere göz atmak isterseniz, özgür iradenize başvurun ve bu yazıyı okumaya devam edin.

Mutsuzluğa iten eylemler kısaca şunlar; mesela bazılarımız şan, şöhret peşinde koşmayı çok seviyor, aramızda başkaları tarafından takdir edilmeyi bekleyenler var, kendi işine bakmak yerine sürekli başkaları hakkında konuşanlar hatta onları yargılayanlar var. Bir de sürekli kayıp, kazanç muhasebesi yaparak yaşayanlar ya da sürekli keyif peşinde koşmayı tercih edenler var. Aslında bu eylemleri seçenlerin amacı çok masumca. Herkes gibi hayattan daha çok keyif almak istiyorlar. Fakat üzülerek söylüyorum ki, rotalarını bir an evvel değiştirmeleri gerekiyor. Dünyada iyi bir şeyler olsun, kardeşlik kazansın diyorsak, sosyal medyada renkli tablolar üzerinde güzel sözleri paylaşarak bunu gerçekleştiremeyiz. Bir an evvel özgür irademize çekin düzen vermeliyiz.

Bunun için de özgür irademizin nelere odaklanmış olduğunu fark etmenize yardımcı olacak basit bir meditasyon çalışmasını paylaşıyorum. 

Şimdi son zamanlarda arkadaşınız ya da aileden birisinin kendisi için bir şey yapmanızı istediği herhangi bir anıyı hatırlayın. Çok küçük bir olay bile olabilir. Memnuniyetle onun bu istediğini gerçekleştirmiş olun. Gerçekleştirmiş olduğunuz o anı sanki şu an yaşıyormuş gibi hatırlayın. Şimdi sırasıyla aşağıdaki durumlara bakın.

-       Zihninize bakın ve o an fiziksel olarak neler hissettiğinizi düşünün
-       Zihninize bakın ve zihniniz kendinizle ilgili neler hissettirdi?
-       İnsanla olan bu tarz bir ilişkiniz nasıl etkilendiğini düşünüyorsunuz
-       İnsanın bu tarz bir etkileşim sonrasında nasıl etkilendiğini hayal edin

Şimdi yukarıdaki her adımda neler deneyimlediğinizi üç ya da dört cümleyle ifade edin hatta bir kâğıda yazın.

Tüm bu yazdıklarınızdan sonra bakın bakalım bu olaya kimin özgür iradesi sebep oldu?

Aşağıdaki kaygılardan hangisi daha etkindi?

Kazanç – Kayıp, Ün/şöhret – Utanmak, Övmek -Suçlamak, Keyif alma, Acıdan Uzaklaşmak

Her Daim Sevgi ve Işıkla


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder