6 Nisan 2015 Pazartesi

En Çok Neler Korkutur?


Yoda'nın dediği gibi; Korku, karanlık tarafa giden yoldur. Korku, öfkeyi getirir. Öfke de Nefreti. Nefrette acıyı... Korkuların sebep olduğu acıyı azaltmak için korkularımızı tek tek analiz etmek güzel bir başlangıç olabilir.  Sizi en çok korktuğunuz şey ne? Dış güçler mi? pervasız insanlar mı? Yoksa başka bir şey mi?

Genelde insanların bize zarar vereceğinden, ilişkiye girmekten, yaşadığımız şehirden farklı bir şehre gitmekten, alışık olmadığımız aktivitelere katılmaktan, manevi ve fiziksel zarar görmekten, sevdiklerimizi kaybetmekten vb. gibi şeylerden korkarız. Yıllar sonra bir de bakmışsınız, ürkek, korkak bir insan haline gelmişiz. Hadi kendinize biraz zaman ayırın ve korkuları gözden geçirelim. 

a) Diyelim ki; Çevrenizdeki bazı insanların sizi üzeceğinden korkuyorsunuz, ( hatta bu konuda bir sürü objektif deliliniz bile olabilir. )

Bu tarz bir korku, insanların size zarar vereceklerinden mi? Yoksa sizi suiistimal ettiklerini bile bile herhangi bir tepki göstermeden onların ahlaksız tekliflerini kabul etmek zorunda kalmaktan mı kaynaklanır?

Ya da suiistimale uğradığınızı fark ederek tepki verdiğinizde olacaklar mı sizi korkutur? Bu nasıl mı olur? Kısaca özetleyeyim. 
Suiistimale uğradığınızda ne yaparsınız? Hemen tepki verirsiniz.  Karşınızdaki kişi o kadar  akıllıdır ki hemen gündemini değiştirip yanlış anladığınızı söyler. Böyle bir durumda siz de doğal olarak kendinizi suçlu hissedersiniz. İnsanın kendisini suçlu hissetmesi, fiziksel acıdan daha  fazla acı verir. Fiziksel acı belli bir süre sonra iyileşecektir, suçluluk hissi ise siz fark edene kadar hücrelerinizde saklı kalır  

b) Başka bir örnekte; İlişkiye girmekten korkarsınız.

Burada sizi korkutan, ilişki halindeyken ki var oluş şekliniz mi? Yoksa istemediğimiz şeylere “Evet” demek zorunda kalmak ya  da özgürlüğünüzün kısıtlanması mı?

c) Trapez, ipte yürüme gibi marjinal aktivitelerde bulunmaktan korkarsınız,

Bu aktiviteleri yapmaktan çok, bedeninizin ne kadar güçsüz olduğunu fark edecek ya da yaşamınızda yeni düzenlemeler yapmak zorunda kalacağınız için mi? Korkarsınız.

d) Bir diğerinde ise daha önce görmediğiniz yerlere seyahat etmezsiniz,

Bu tür durumlardaki sizi asıl korkutan şey; düzeninizin bozulması mı?, yeni bir şeyler öğrenmenin getireceği yeni sorumluluklar mı? Yoksa bir an kendinizi kaybedip gereksiz yere harcama yapmak mı?

Bu örneklerin birkaçı üzerinde kafa yorduğunuzda korkuların sizin sayenizde var olduğu ortaya çıkacaktır. Bu da kolay yenilir bir lokma olmayacaktır. Cesareti olanlar korkularına son verirler, cesareti olmayanlar ise korkmaya devam ederler!  Korkular, her zaman bize hizmet eder. Hizmet etmemiş olsalardı, yaşamımızda olmazlardı. 


Aslında belki de hiçbirimiz korkak değilizdir. Kendimize olan güvensizliği devam ettirmek için  korkulardan yardım alırız. Ne dersiniz? Bu yazdıklarım doğru olabilir mi?

Her Daim sevgi ve ışıkla


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder