19 Eylül 2013 Perşembe

Bazıları Zor, Bazıları Neden Kolaydır!


    Bizi zorlayan deneyimler olduğu gibi zorlamayanları da var. Acaba zorlamayanların arkasında yatan sır ne olabilir?    


Aslında bu sorunun yanıtı çok basit.  “Bizi zorlamayan her ne ise, nedense her zaman en çok sevdiğimiz çıkar”  Örneğin, bazısı spor yapmaya bayılır, bazısı ise” işin mi yok abi, 2 saat spor yap sonunda x kadar kalori kaybet, hababam terle, duş al, saçını kurut, giyin, bir sürü angarya”  şeklinde fikir yürütür. Aslında sporu zor yapan spor değildir. Sporun çevresinde geliştirilen düşünceler onu çekilmez hale getirir. Aksine spor yapmayı seven biri, öğlen tatilinden, sabah uykusundan fedakarlık ederek spor yapmak için zaman yaratır. Çünkü onun için spor bir yana, diğerleri bir yanadır. Benzer durum, hayatımızdaki kişiler için de geçerlidir. Bazıları sadece“ Nasılsın” der, ama biz “ Hadi ya, nerden çıktı şimdi bu! bu da sorulacak soru mu, kardeşim” şeklinde tepki veririz. Tepkinin sebebi o kişiyi diğerlerine göre daha az seviyor olmamızdır. Aksi kategoride olanların ise hiçbir hareket ve sözünden etkilenmeyiz. Çünkü her zaman “Gülü seven dikenine katlanır”. Zorlandıklarımız ve zorlanmadıklarımız şeklinde bir liste yapacak olsak, zorlanmadıklarımız en çok sevdiklerimiz, zorlandıklarımız ise en az sevdiklerimiz çıkacaktır. Şimdi bazılarınız “evet bunu zaten biliyoruz, yeni bir şey söylemiyorsun“ diyor olabilir. Evet, yüzde yüz haklısınız, yazdıklarım yeni bir şey değil. Ancak, bugün, sırf zorlandınız diye arzu ve isteklerinizin önündeki engeli aşamadığınızda, engel olarak gördüğünüz her ne ise onu sevmekten başka çareniz olmadığına dikkatinizi çekmek ve bu engelleri aşabilmek için neler yapabilirsiniz ondan bahsetmek istiyorum.
Diyelim ki; bir grup insanla birliktesiniz. Grubun içinden birisi herhangi bir konu hakkındaki fikrini paylaşıyor. Diyelim ki siz bu fikre katılmıyorsunuz. Bunu ilan etmek için can attığınızı fark ettiğiniz  an, “şefkatte kalmayı “ deneyin ama bu seçiminizde kararlı olun. Sonuç ne mi olacak?  Tabii ki işiniz kolaylaşacak. Ya konuşan kişi lafını tamamlamadan size söz hakkı tanıyacak ya da konuşmasını bitirdikten sonra sizi dikkatlice dinlemeye başlayacaktır. Aksi durumu yani “ şimdi rekabeti denemek istiyorum” ’u seçtiğinizde ise işlerin zorlaştığı zona adım atmış olursunuz. İşte bu da halk arasında “Kendi kazdığı kuyuya düşmek” şeklinde tanımlanır. Peki, bu zondan nasıl çıkılır? Bol bol pratik yaparak!
Daha önce “nefes farkındalığı” çalışması yaparak belli bir seviyeye geldiyseniz, işiniz çok kolay! Artık” Nefes Farkındalığı” ‘nı size katma değer yaratacak şekilde kullanmanın tam zamanı.  Yukarıda yazdıklarımı tekrar okuyun ve hayal gücünüzün süzgecinden geçirin. “ Şefkatin gücünü” kullanarak hayatınızı nasıl kolaylaştıracağınızı keşfedin. Örneğin;
-          
Geçmişte aranızın çok iyi olmadığı bir kişi ile yaptığınız bir konuşmayı hatırlayın. Konuşma sırasında “rekabet” mi?  Yoksa “ şefkat” mi hâkimdi? Rekabet hâkim oldu ise sonuç ne oldu? Nasıl hissettiniz? Şefkat olsaydı aynı konuşma nasıl sonuçlanırdı? Rekabetteyken mi? Yoksa şefkatteyken mi? Yaşam daha kolay? Hangisindeyken daha iyi hissedersiniz? (**)
Ya da başka bir örnekte;
-          Yapmakta zorlandığınız bir şeyi sevmiş olsaydınız yaşamınızın nasıl olabileceğini hayal edin. ( illa sevin demiyorum, sadece sevdiğinizi varsaydınız yaşamanız nasıl olurdu?) (**)

Hadi deneyin…”Kolay yaşamanın yolu, her ne ise ona şefkat duymaktan geçer” söylevinin doğru olup olmadığını “Nefes Farkındalığı” ile araştırın. ( sırtınız dik olacak şekilde oturun, bedeninizi rahatlatın, tüm kaslarınızın gittikçe rahatladığını hissedin. Burundan birkaç derin nefes alın. Bir müddet nefesinize odaklandıktan sonra sorulara geçin ve yanıtların gelmesini bekleyin. Gelen yanıtlara odaklanın. Çalışmanızın sonunda çıkan sonucu yaşamınızda uygulamaya niyet edin. – Detaylı bilgi için, Diren Gerçeğim ve Nefes Farkındalığı- I Nefesle Bir Olma başlıklı yazıya göz atabilirsiniz)

Her Daim Sevgi ve Işıkla



(**) Bu çalışmayı birkaç kez yapın. Çünkü her defasında değişik şeyleri fark edeceksiniz. Ne kadar derinleşirseniz hayatınıza yansıması da o kadar kuvvetlenecektir. 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder