7 Ağustos 2015 Cuma

Başlamak Her Şeydir


Bir bitkinin çiçeği toprak, su ve güneş olmadan açamaz. Bu durumda çiçeğin içinde güneşten, buluttan, sudan, topraktan bir parça vardır dersek yalan olmaz. Bu gerçeği göz ardı ettiğimizde tüm sorumluluk çiçeğe kalır ki, tek başına yapamayacağı bir şeyi ondan istemek yanlış olur. Bu bakış açısını negatif duygular için de kullanabiliriz. Örneğin, acı hiç bir şey olmadan pat diye ortaya çıkmaz. Bu durumda tek başına acıyla savaşmak yerine onu var eden faktörlerle savaşmak bilgece olacaktır. Basit gibi görünse de bunu başarmak kolay değildir.

Gün içinde zihnimizden binlerce düşünce geçer, bu düşüncelere verdiğimiz güç sayesinde farkında olmadan acıyı deneyimleriz. Bu yüzden de negatif duygulara sebep olan düşünceleri sıkıca takip etmek gerekir. Negatif duyguları fark ettikçe onlarla yüzleşmek kolaylaşacaktır ki ortaya çıkış sebeplerini araştırarak düşünce ve duyguların rahatlıkla üstesinden gelebiliriz. İsterseniz nefretle ilgili küçük bir analiz yapabiliriz.

Baştaki çiçek örneğinde olduğu gibi evrendeki her şey birbiri ile bağlantılıdır  Nefret, öyle tek başına ortaya çıkmaz. Nefretin ortaya çıkmasında bağımlılıkların rolü büyüktür. Üzerinde biraz düşündüğünüzde nefretin iyi geldiğini gösteren bir kanıta rastlayamazsınız. İyi gelmeyen bir şeyi bırakmamak için güzel bir sebep bulmak zordur!! Nefretin tam tersi olan şefkat duygusunu analiz ettiğinizde ise onun bir sürü faydası olduğunu görürsünüz. Şefkat yarattığınızda özgüveniniz artar. Şüphe ve korkular azalır. Şefkat iç gücünüzü kuvvetlendirir. Hadi kendinize biraz daha zaman yaratın ve bu analizi biraz daha genişletin. Aynı analizi negatif duygulara sebep olan diğer konular için de yapabilirsiniz.


Örneğin; bir sürü dostunuz olsun istiyorsunuz diyelim. Bu durumda başkalarına negatif hisler besliyorsanız onların sizinle dostluk kurmalarını beklemek gerçekçi olmaz. Bu yüzden de karşınızdaki kişi negatif ya da pozitifte davransa da ilk önce siz arkadaşça davranmalısınız. Tabii bunu yapmak kolay olmayacaktır. Fakat başlamak her şeydir!!

Her Daim Sevgi ve Işıkla

Kaynak: Budist öğreti 4 Yüce Gerçek

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder