17 Mayıs 2015 Pazar

Daha Açık ve Ulaşılabilir Olmak



Hala çevremizde bizi rahatsız eden bir şeyler var ise yumuşamamışız demektir. Yumuşak olmadığımız zamanlarda kendimizi değersiz hissettirecek şeylere odaklanırız. Bu da gerçek potansiyelimizi fark etmemizi engeller. Ünlü Budist hoca Trunpa Rinpoche bu konuda şunları söylüyor;

Potansiyelinizi ( gücünüzü) ortaya koymak istiyorsanız sizin için neler anlamlı geliyor ise ona odaklanmalısınız. Kendinizi değersiz hissettirecek düşüncelere güç vermek en çok istediğiniz şey olacaktır. Bu yüzden kendi kendinize şu soruları sorabilirsiniz.

1-    Şu an yaşadıklarım ve hissettiklerimde yaşamımdaki neleri güçlendiriyorum?
2-    Kendi güzellik alanımdan kendimi alıkoyuyor olabilir miyim?

Kişinin ruhunu ifade etmesi, kendisini kalpten yetiştirmesi ve geliştirmesi ile olur. Ruh halinizin sorumluluğu size aittir. Herkesin farklı olduğuna dair olan bakış açısını bırakıp diğerleri ile kendinizi eşit görmeye başlamalısınız.  “Onlar da benim gibi. Gerçekten mutlu olsalar böyle yapmazlardı. Acı çektikleri için bu tercihleri yapıyorlar” şeklinde düşünmek son derece doğrudur. Acı çeken bir insan koruma içgüdüsü ile yırtıcı olur,  Mutlu olan bir kişi ise kimseye zarar vermez. 

İşte bu noktada “tonglen “ meditasyonu çok yardımcı olacaktır. Tonglen meditasyonu ile zaman zaman başkaları ile paylaştığımız öfke, kıskançlık, nefret, kendini düşünme, ıstırap, kendi duygularımızla irtibata geçeriz. Aslında bunlar hiç biri engel değildir. Bunlar sayesinde diğerleri benzer hisleri hissettiğimizi hatırlarız. Öfkeye nefes alarak hem kendimizi hem de öfkelendiğimiz kişiyi serbest bırakırız. Bu şekilde de şefkat geliştiririz. Şefkat geliştirdiğimizde ise yaşam daha dayanılır daha keyifli bir hale gelir. Yaşamda kalabilmek için bağımlılıklara tutunmayı bırakırız.

Kendinize şöyle diyebilirsiniz. Tonglenle sevdiğiniz kişinin sıkıntılarını, öfkesini kendinize alıp nefesinizle ona şefkat yollarsınız. Bunu yaparken de öfkeden dolayı ben zaten acı çekiyorum. Başkaları bunu hissetmek zorunda değil. Burada önemli olan kızgınlığın yarattığı negatifi tamimiyle hissetmek ve ona tamamen sahip çıkarak, nefes verirken herkesin bu duygulardan arınmasını dilemek şeklinde ilerler.

Bu çalışmayı yapmak zor geliyor ise yapmak zorunda değilsiniz. Yüzmeyi bilmeyen bir kişi hiç düşünmeden havuza atlamaz. Tonglen havuza girmeden yapılan pratiktir. Güvende hissettiğinizde her hangi bir zamanda günlük yaşamınıza alabilirsiniz. Bu şekilde zihinsel olarak yumuşama gerçekleşecektir. Bu da daha açık ve ulaşılabilir hale gelmenizi sağlayabilir.”

Trunpa Rinpoche hocanın söyledikleri ilginizi çektiyse “Tonglen” meditasyonunu denemeye başlayın. Her şey biraz daha açık ve ulaşılabilmek için...:))

Her Daim Sevgi Ve Işıkla

NOT: Bu yazının içeriği ilginizi çektiyse “Yaşamımı Tatsızlaştıran şeyler” , “Daha Geniş Resmi Görebilmek” adlı yazıları da okuyabilirsiniz. Tonglen meditasyonu için link http://www.nefestr.com/#!music-page/cqyc

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder