22 Ocak 2014 Çarşamba

Bizi Rahatsız Eden Düşünceler Olmadığında Ne olur?


Anda kalmayı becermek zaman alsa da yaşam kalitemizi arttırmak için anda kalabilmeyi başarmak çok önemli! İsterseniz şu an her şeyi bir kenara bırakıp bir süreliğine anda kalmanın yaşamımıza katabileceklerine odaklanalım. Anda kalma anları, geçmiş hikâyelere ait endişe ve düşünceler ile geleceğin öngörülerinden uzak kaldığımız anlardır. Peki, bizi yoldan çıkaran, rahatsız eden düşünceler olmadığında ne olur?

Bizi yoldan çıkaracak hormonlar salgılanmaz, beyin dalgalarımız yavaşlar, beyindeki savunma mekanizması uykuya dalar. Çünkü artık endişelenecek ya da korkacak bir şey yoktur.  İşte o zaman bir çocuk gibi safça, heyecanla “şimdi neler oluyor” a bakarız.  Olanı olduğu gibi kabul ederiz.

Anda kalma hali, beyin dalgalarımızın hangi dalga boyunda olduğu ile de ilgilidir. Örneğin, şu an yazdıklarım ile yazacaklarımı aynı anda düşünüyor, amacımı hatırlıyor, içeriğin anlaşılır olabilmesi için gayret sarf ediyorum. Tabii bir de yazı yazma hızımı, zihnimden hızla geçen düşüncelere uydurmaya çalışıyorum.  Beynim, aktif durumda, bu da beynin “ Beta” dalga boyunda olduğunu gösteriyor. Beyin dalgalarım, tek bir şeye odaklanmayı seçtiğimde yavaşlayacak, buna bağlı olarak bedenim de rahatlayacak. Bedenin rahatlaması, endişelerin azalması ve korkuların yok olması anlamına geliyor. İşte böyle durumlarda kendimizi  “ güvende” hissediyoruz.

Yaşadığımız ana, geçmişi ve geleceği her davet edişimizde kargaşa başlıyor.  Çünkü onlar ya geçmişte neler olduğunu hatırlatarak bizi korkutuyorlar ya da henüz olgunlaşmamış öngörüleri bize gerçekmiş gibi gösteriyorlar. Her yeni günün yeni bir fırsat olduğunu bilmeyecek kadar cahiller. Anda kaldığımızda ise içimizdeki iyi olana, şefkate, sükûnete, bağımsız olana da dokunuyoruz. Onların tohumları bilinçaltının derinlerinde gömülü ve hepimizin onlara dokunmaya, sulamaya ihtiyacı var. Bu da ancak bilinçli nefes ve zihninizde çalışarak olur. 

Bilinçli nefes ile ilgili olarak nefes ve nefes farkındalığı hakkında bu köşede yazdığım yazıları okuyabilirsiniz. Zihinle çalışmak konusunda ise yapılacak bir sürü şey var.  Bu yazımda size küçük bir pratik çalışma önerebilirim. Endişelendiğinizde ya da korktuğunuzda sizi endişelendiren o düşünce olmasaydı şu an nasıl olurdunuz ya da ne yapıyor olurdunuz? Sorusunu kendinize sorup yanıtlarınıza uygun aksiyonlar alın. Bu pratiği yaptıkça bir sürü anda kalma anları biriktirirsiniz.  Cebinizde ne kadar çok anda kalma anları olur ise huzur, dinginlik, mutluluğun en sevilen müşteriler listesine dâhil olur.

Bir an evvel dostunuzu ve düşmanınızı birbirinden ayırt etmekte fayda var.  Geçmiş ve geleceği desteklerken aynı zamanda, anda kalma anlarına “ hoşça kal” demiş olabileceğinizi unutmayın. Çünkü geçmiş ve gelecek anda kalma hallerini deneyimlemenize hiç bir zaman izin vermeyecek. Şimdi belki de diyorsunuz ki “Acaba tüm bu yazılanlar doğru mu?

Sanırım, bu yazdıklarımın doğru olup olmadığını anlamanız için de anda kalma halini deneyimlemelisiniz!  

Her Daim Sevgi ve Işıkla

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder