Göğüs nefesi alanlara özel bir konudan bahsetmek istiyorum. Bu konu Hiperventilasyon. Ne yazık ki Hiperventilasyon, sağlığınıza çok iyi gelmeyen bir durum.
Hiperventilasyonun ne olduğuna geçmeden önce göğüs nefesi alıp almadığından emin olamayanlar için aşağıdaki soruları hazırladım. Sorulara ‘’EVET’’ yanıtı verdiyseniz büyük bir ihtimalle göğüs nefesi alıyorsunuzdur;
1. Elinizi göğüs kafesinizin ortasına koyduğunuzda sadece bedeninizin üst tarafı mı hareket ediyor?
2. Nefes alırken omuzlarınız yükseliyor mu?
3. Omuzlarınızda gerginlik hissettiniz mi?
Hipervantilasyon, Steadman Tıp Sözlüğünde tanımlandığı şekliyle, kandaki karbon dioksit yoğunluğunun solunum hızındaki artışa bağlı olarak düşmesidir. Hipervantilasyon’da nefes veriş nefes alıştan daha uzun ya da daha güçlüdür. Ancak nefes hızı hipervantilasyon’un en önemli parçası değildir, önemli olan nefesle birlikte verilen gazın hacmidir. Bu şekilde kandan daha fazla CO2’nin dışarı çıkışı olur. CO2, asit rolü oynadığından, azalması kanın pH değerini yükseltir, onu daha alkali (bazik) bir sıvıya dönüştürür. pH, normal aralığı olan 7.35-7.44’ün dışında bir değer gösterdiğinde bedensel fonksiyonlar bozulmaya başlar.
Nefes konusunda uzman Dr. Robert Fried böbrek rahatsızlıkları, diabet, dikkat bozukluğu, ellerde ve ayaklarda soğuma, baş ağrıları, aşırı tepki verme, kaslarda gerginlik ve kasılmaya hiperventilasyonun sebep olduğunu iddia etmektedir. Bu tarz rahatsızlıkları olanlarınız varsa tabii ki öncelikle uzman bir doktora başvurmalısınız. Yine de Dr. Robert Fried’ın araştırması aklınızın bir köşesinde kalsın derim.
Bu konuyla ilgilenenlere özel Hipervantilasyonu önlemeye yardımcı olacak bazı uygulamaları paylaşmak istiyorum.
1- Gün içinde nefesinizin hızlanıp hızlanmadığını gözleyin. Hızlandığını fark ettiğinizde bedeninizi rahatlatın ve diyaframdan nefes almaya yönelin. Nefes alışınızın tam ve derin olması ile nefes verişinizin tamamlanmış olduğundan emin olun.
2- Evde bahçede çalışırken, yemek yaparken, dikiş dikerken yaptığınız işi nefesinizle uyumlayın
3- Gün içinde yapmayı planladığınız işlerin o gün bitmesi gerekip gerekmediğini şöyle bir gözden geçirin. Acil olmayanları bir sonraki ya da daha ileriki günlere bırakın.
4- Rahatlatıcı küçük nefes egzersizleri yapın. İşte size “Buddha’nın öğretilerinden bir uygulama. Rahat bir yere oturun. Ve nefes alışverişinizi izlemeye başlayın. Nefes alıp verirken içinizden aşağıdaki cümleleri söyleyerek nefesinizi takip edin.
- Nefes alıyorum, bedenim rahatlıyor
- Nefes veriyorum, gülümsüyorum
- Nefes alıyorum bedeni ve zihnim rahatlıyor
- Nefes veriyorum, gülümsüyorum
Uygulamalarla ilgili yorum ya da sorularınız olursa benimle paylaşın.
Her Daim Sevgi ve Işıkla
Sibel KAVUNOĞLU
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder