Güne başlar başlamaz, bizi mutsuz edenden kaçar, mutlu edene doğru koşarız. Bu koşuşturmaların bazıları istediğimiz gibi, bazıları ise hiç beklemediğimiz şekilde sonuçlanır.
Koşuşturmalar ne kadar masumca olurlarsa olsunlar, sonuç değişmez. Bağımlılıkla sonuçlanırlar.
Sabah kalktığınızda üşüdüğünüzü hissedersiniz, üzerinize hırka alırsınız. O an hırkayı giymek sizi mutlu eder. Ardından sıcaklık hissi artar, hırkadan bir an evvel kurtulmak istersiniz. Hırkadan kurtulma isteği, nefretin minimal halidir. Bu tarz irili ufaklı bir sürü deneyim birikerek nefretle bağlantıya geçmenize sebep olur.
Başka bir örnekte ise kardeşinizden daha iyi olduğunuzu düşünürsünüz. Bu düşünce kardeşinizle birlikte olmanızı engeller. Kardeşinizden gittikçe uzaklaşmaya başlarsınız. Ona karşı sevgi ve şefkat hissetseniz dahi ondan uzaklaşmak istersiniz. İlla ben sendromuna olan bağımlılığınız sizi daha güzel şeylerin peşinden koşmaya itmiştir. Ve böylece daha geniş kapsamlı bağımlılıklar için alan açılmış olur.
Güzel bir kalbiniz var.
İyi Bir insansınız
Peki, o zaman bu anlamda neden kendinizle ilgilenmiyorsunuz?
Kendinizle İlgilenmekten neden bu kadar korkuyorsunuz?
Tüm bu sorulara vereceğim yanıt şöyle olacak; Bağımlılıklar, korkuya, endişeye ve acıya sebep olur. Gerçeği net bir şekilde görmemizi engellerler. En kötüsü de kendimizle ilgilenmemizi engellerler. Bağımlılıklar, doğası gereği güzel şeylerle birlikte olmak isterler acıyla birlikte kalmak istemezler. Rahatsız eden bir şey gördüğünüzde bağımlılıklar sizi ondan uzaklaştırır. İyi şeylere yönelmeniz için sizi zorlar. İşte bu tarz koşuşturmaların sonu bağımlılık dünyasıdır.
Peki, Neler yapabilir?
Güzelliklere çekildiğinizde, kendinize güzelliklerin gerisinde bağımlılıklarınız olduğunu hatırlatabilirsiniz. Bu uygulamayı sürekli yaparsanız günden güne kötü şeylerle karşılaştığınızda onlarla birlikte olma cesaretiniz olur. İlla iyi şeylere yönelmek için koşuşturmayı bırakırsınız.
Gerçeği fark ettiğinizde, acıyı ve sebebini gördüğünüzde ondan kaçmak yerine onunla birlikte kaldığınızda, kendinize nasıl yardımcı olabileceğinizi fark edersiniz. Tabii tüm bu süreç çok yavaş işler. Çok aceleci olmamak gerekir. Küçük, küçük başlamak gerekir. Dilerseniz aşağıdaki iki konuyu gözden geçirerek başlayabilirsiniz.
- Yakın zamanlarda öfkelendiğiniz bir insanı düşünün, ona öfkelenmenizin sebebi bağımlılıklarınızdır. Size bir şey yapması değildir. Onun istediğiniz gibi davranmamasıdır.
- En sevdiğiniz kişi ya da çocuklarınızı düşünün, onların neden mutlu olmalarını İstiyorsunuz? Onlar Mutlu Olmak İstedikleri İçin Mi? Yoksa Onların Mutlu Olmalarını Siz İstediğiniz İçin mi?
Her Daim Sevgi ve Işıkla
Sibel KAVUNOĞLU
Kaynak: Budist Öğretiler
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder